čtvrtek 30. srpna 2012

Just keep running!

VAROVÁNÍ !!! BĚHÁNÍ JE VYSOCE NÁVYKOVÁ ZÁLEŽITOST !! ALESPOŇ JÁ JSEM PO DOPSÁNÍ TOHOTO PŘÍSPĚVKU MUSELA JÍT ZASE BĚHAT I KDYŽ BYLO 8 VEČER A TMA :D 


Jak jsem slíbila, tak plním - moje zkušenosti s čipem na běhání a něco navíc. Ze začátku je fakt dobré si to hodně rozmyslet, jestli člověk opravdu chce ty peníze do toho investovat, protože samotné pořízení jenom čipu nestačí a čím více budete běhat, tím více budete i přemýšlet si koupit k tomu lepší a lepší věci přímo k tomu určené. Třeba já jsem ze začátku měla jen iPod, obyčejné tenisky (ne na běhání, chudáci nohy) podle toho mě to pak taky nohy protestovaly a staré oblečení co jsem řekla, že budu mít na sport či do přírody (vytahané tepláky a tričko :D). 

Co je dobré mít do začátku? 

Boty
Nějaké boty na běhání přímo určené. Nohy vás za to rozhodně budou milovat! Ve sportovních potřebách najdete spoustu značek, druhů a je jen na vás jakou zvolíte. Pokud byste rádi přímo ty, co jsou přímo pro čip tak ty vyrábí jedině NIKE a je důležité se koukat na jejich označení. Ty s místem pro čip mají označení NIKE+. Toto označení najdete na štítku u boty a stejně tak na podrážce. A pokud si tím nejste jisti, určitě se najde prodavač, který vám s výběrem jistě rád pomůže. Mají speciální místo v podrážce přímo pro čip a při běhu o něm vůbec ani nevíte. Já už ho ani nevyndávám. V případě, že máte čip a boty zatím nechcete kupovat, existuje buď taková speciální kapsička, která se dá přidělat na tkaničky nebo to dělat jako já - nosila jsem ho normálně v botě pod jazykem, v místě, kde jsem ani nevěděla, že ho tam mám a taky fungoval bez problémů. 






Sensor
Samotný čip + buď iPod nebo iPhone nebo speciální hodinky na ruku, kde uvidíte úplně všechno - kolik jste uběhli, za jak dlouho, kolik v průměru, kolik při tom jste spálili kalorií. Starší verze iPodu Nano, dříve ještě nepodporovali tuto aplikaci, proto jim Apple vymyslel takovou pomůcku (vypadá to jako fleška), aby to i přesto fungovalo. Novější verze jak iPodů tak iPhonů už tuto aplikaci mají v továrním nastavení a nic připojovat a instalovat nepotřebují. S hodinkami bohužel žádnou zkušenost nemám, ale nemyslím si že by to mělo být něco složitého. Studovala jsem to na internetu a funguje to na principu flešky po připojení k počítači se synchronizují data a můžete to nosit i jako hodinky. 




Oblečení
To už záleží na každém, co mu bude nejpohodlnější a nejpříjemnější. Na trhu existuje obrovská škála oblečení, stačí si jen vybrat. Rozhodně ale doporučuji kupovat si oblečení jiné barvy než jenom černé, protože pokud budete běhat po silnici a třeba i za šera tak se budete na silnici ztrácet a větší pravděpodobnost, že vás někdo přehlídne. Nejlepší je buď oblečení s reflexními prvky nebo oblečení v neonových svítivých barvách. Joo oni popeláři nebudou zase tak blbý s tou svojí svítivou oranžovou. Spodní prádlo je taky lepší to příjemné, pohodlné, předejdete tím mnohým problémům, věřte mi. Například já mám nejradši tričko s přímo všitou sportovní podprsenkou a k tomu dlouhé kalhoty z rychle schnoucího materiálu na tělo a navrch softshellovou nepromokavou bundu (obzvláště teď tady v Anglii je to nezbytnost). Pokud je venku fakt chladno tak nosím i rukavice, které mají navíc i kapsu na klíč. A v zimě se hodí i nějaká čepice přes uši aby se předešlo případným nemocem a v létě kšiltovka proti slunci a dobré jsou i sluneční brýle. Když je teplo tak bundu vyměním za triko s dlouhým rukávem a softshell vestu. Pokud to myslíte s běháním opravdu vážně vyplatí se investovat i do oblečení :)



Doplňky
No a pak existuje taky spousta doplňkových věcí. Počítejte s tím, že po čase budete potřebovat další sluchátka (i já jsem si ty svoje při běhu rozbila několikatery a ani nevím jak se mi to podařilo). Přece jenom je to spotřební zboží. Pokud budete běhat déle než 20 minut je taky nezbytné průběžné doplňování tekutin takže nějaká ta lahev na pití přijde vhod. Natála tady v Anglii našla takovou, co se dá navlÉct na ruku a ani o ní nevíte, takže jsem jí musela mít a díky Ti, bro! A když třeba nemáte bundu, mikinu nebo kalhoty s kapsou tak se hodí nějaké to pouzdro na váš iPod, iPhone.. Já jsem to svoje dostala k narozeninám a nemůžu si ho vynachválit. Když vám bude samotné běhání málo tak prodávají i závaží co se dá připnout na nohy a na ruce a běháte s větší zátěží než je vaše tělo (nejlepší když chcete nabrat svaly). Pak taky existuje takový ten pás, který si připnete pod prsa a sleduje vám to tepovou frekvenci, kterou si kontrolujete na hodinkách. To jsme používali když jsem ještě závodně plavala a teď uvažuji že by to nebyla špatná koupě. Popřemýšlím.




A co dál?

Čip
A teď něco k samotnému čipu. První co je potřeba udělat je ho propojit s přístrojem. Z druhé strany má takové malé tlačítko k tomu určené. A druhá podstatná věc je kalibrace. Měla by se provádět na rovném povrchu. Nejlepší k tomu je najít si nějaký stadion s oválem a nakalibrovat si to tam. Aby to bylo co nejvíc přesné. Doporučuji ze začátku i několikrát, jak chůzi tak běh. Je to jen a jen proto aby vám přístroj měřil přesně a měli jste sami z toho dobrý pocit, kolik jste toho uběhli. No a kdo nemá k dispozici ovál tak pomocí map si naměřit úsek, zaběhnout ho (projít) a nakalibrovat. Potom by vám to mělo měřit fakt přesně, alespoň mě to tak funguje a nemám sebemenší problém s tím. Zhruba tak za 2 měsíce radši kalibruji znova pro jistotu, ale ještě se mi nestalo aby mi to měřilo o hodně nepřesně. Po každém ukončeném cvičení aplikace sama píše, že cvičení je vhodné pro kalibraci, ale podle mě to je zbytečné. Jedině kdyby jste se chtěli fakt ujistit, že vám to měří přesně doporučuji zase pomocí map si to zkontrolovat. Nejlepší je mít iPhona a připojení na internet a ono vám to přímo ukáže i zaběhnutou trasu, no ale o tom si zatím můžu nechat jen zdát. Rozhodně ale doporučuji zainvestovat peníze a když běhat tak s čipem, fakt lepší<33 



Nike + iPod
Nebo spíše aplikace na běhání. Sleduje všechno - jak rychle zrovna běžíte, čas, kolik jste toho uběhli a samozřejmě kalorie. Navíc vede i statistiku - celkový počet cvičení, nejdelší trasa v km, celková zaběhnutá vzdálenost, celkový čas, celkem kalorií. A taky to vede statistiku TOP - nejlepší míle, kilometr, 5km, 10km. Tady je ta moje statistika aktuálně:



Nike+
Chytrý Nike taky vymyslel internetovou stránku, kde si po registraci můžete zaznamenávat svoje běžecké výkony. Pokud máte přístroj s přístupem na internet i nabízí odeslání rovnou na tento server. Tady můžete sledovat i celý průběh jednotlivých cvičení a hlavně porovnávat se s lidmi z celého světa pokud o to stojíte! Vysoce nakažlivé! Každý přece chce být jen lepší a lepší! Moje aktivita:

měsíc srpen 2012

aktuální den

records

No určitě doporučuji běhání fakt každému! Je to super odreagovávání a já teda doufám, že půjde i nějaké to kilo dolů (jenže to by asi musely začít prodávat otrávenou čokoládu a vůbec zakázat sladké :DD)! A jestli chcete shodit nejlepší je běhat takovým tím pomalým tempem co nejdéle (fakt to funguje, jen to chce vydržet!) a samozřejmě tomu trochu i přizpůsobit jídelníček. Ach jo, kdybych to taky tak dodržovala jak o tom píšu :DDD Teď mám snad tu nejlepší motivaci, co jsem kdy měla takže JO, musí to jít!


Uff, snad jsem na nic nezapomněla. Jasně, že existují více variant s čím můžete běhat, ale tohle je ta moje a pro mě nejlepší! Pojala jsem to teda fakt obsáhle a o všem k mému běhání a pokud jste to dočetli až sem, klobouk dolů :)) Dotazy klidně a ráda zodpovím :)) Ámen. 












11 komentářů:

Arey/Lucie řekl(a)...

Super, moc ti děkuju za tvoje postřehy. Jen mám jedinou otázku - stačí k tomu mít jakýkoliv telefon s připojením k internetu? Nemám ani iPod ani iPhone totiž :D Jinak uplně bych šla hnedka běhat. A kloubouk dolů za těch 18km!!!

Unknown řekl(a)...

Lůco ono tak nejde o telefon jako spíš o tu aplikaci, kterou ti asi jen tak nějaký telefon podporovat nebude, protože tohle udělal Nike ve spolupráci s Applem :/ můžeš se zkusit podívat na internetu a uvidíš, ale mám dojem že to fakt funguje jen přes Apple..

Natalia řekl(a)...

Lúco, můžeš běhat i s RunKeeperem přes GPS třeba, není na světě jen ČIP. jen že my sme s Luciendou Apple a Nike lovers :DDD

dřív mi stačil i krokoměr... za 35 CZK a měřil naprosto přesně!

Arey/Lucie řekl(a)...

Jenže já už chci čip taky! :D

Zkusim pohledat, kdyžtak se zeptám na nějaké prodejně.

Unknown řekl(a)...

asi tak prostě Nike a Apple jedině! :D

Spencie řekl(a)...

ty vogo, jeste ze prsi nebo bych sla snad behat taky XDDDDD
pripisu si to do roku 2013 jako predsevzeti spolu se Snezkou! :D

cassidy řekl(a)...

Nike+ appka je i pro Android :) nevím zas, jestli to jde i s tím čipem a nechce se mi to hledat :D ale s internetem v mobilu to funguje pěkně :))

Unknown řekl(a)...

no jo to jsou ti s Androidama těm se to machruje :DD

Lucie van Koten řekl(a)...

Já vůbec netuším, o jakých technických vymoženostech tu mluvíte:-). Ale zaběhat bych si šla. A měla!!!

Unknown řekl(a)...

Tyyy jo to jsou vymoženosti :) Sice jsem teď spíš vyměnila běhání venku za jiné pohybové aktivity, ale o tomhle jsem kdysi taky přemýšlela, že si koupim nějaký měřítko na to atd.:) Takže klobouk dolu a pevnou vůli Luci :)

Unknown řekl(a)...

však tě jakákoliv aktivita hlavně musí bavit, jinak moc dlouho u toho nezůstaneš:DD jen tak dál Vendy :))